Sposób przygotowania

Z cukru i wody ugotować syrop, tak gęsty, żeby kropla nie spływała z łyżki lecz rozpadała się. Ubić pianę i zaparzyć wlewając po trochu gorący syrop. Przygotować naczynie z wrzącą wodą, wstawić na parę naczynie z pianą i ubijać 30-40 min, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać dalej, aż do zupełnego ostudzenia. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem i wyciskać szprycą lub tubką okrągłe drobne bezy. Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć.
Owoce oczyścić z szypułek, umyć i osączyć na sicie. Żelatynę zmiękczyć w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuścić w 2-3 łyzkach wrzątku. Ochłodzoną śmietankę ubić dodając cukier waniliowy i żelatynę. Bezami Wyłożyć tortownicę i nalożyć owoce, przesypując je cukrem. Przykryc ubitą śmietanką, ubrać na wierzchu i zamrozić.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !