Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

tort bezowy - truskawkowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko
5 szt
cukier
1/2 kg
woda
1/4 litra
masło
trochę
truskawki świeże
1/2 kg
cukier
2 łyżki
śmietana kremowa 30%
1 szklanka
cukier wanilinowy
do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy - truskawkowy

Z cukru i wody ugotować syrop, tak gęsty, żeby kropla nie spływała z łyżki lecz rozpadała się. Ubić pianę i zaparzyć wlewając po trochu gorący syrop. Przygotować naczynie z wrzącą wodą, wstawić na parę naczynie z pianą i ubijać 30-40 min, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać dalej, aż do zupełnego ostudzenia. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem i wyciskać szprycą lub tubką okrągłe drobne bezy. Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć.
Owoce oczyścić z szypułek, umyć i osączyć na sicie. Żelatynę zmiękczyć w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuścić w 2-3 łyzkach wrzątku. Ochłodzoną śmietankę ubić dodając cukier waniliowy i żelatynę. Bezami Wyłożyć tortownicę i nalożyć owoce, przesypując je cukrem. Przykryc ubitą śmietanką, ubrać na wierzchu i zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 31.08.2010 06:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak