Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drobiowo - serowa rolada

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko
4 sztuki
majonez
2 łyżki
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
mąka
1 łyżka
ser żółty
300 gram
proszek do pieczenia
1 szczypta

NADZIENIE

filet z kurczaka
1 podwójny, duży
pieczarki
450 gram
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat

Porada

Smakuje rewelacyjnie. Polecam jako danie gorące podawane na przyjęciach rodzinnych:)

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowo - serowa rolada

Kroki postępowania

1
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy około 1/4 łyżeczki soli i ubijamy je . Do ubitych dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, majonez , pieprz oraz ser. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 1 - Drobiowo - serowa rolada foto
2
NADZIENIE:
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Gotowe delikatnie studzimy.
Krok 2 - Drobiowo - serowa rolada foto
3
Fileta z kurczaka porcjujemy na mniejsze części i rozbijamy jak na kotlety.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Krok 3 - Drobiowo - serowa rolada foto
4
Na jego powierzchni układamy rozbite filety, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta. Następnie całość oprószamy przyprawami (można użyć ulubionych).
Krok 4 - Drobiowo - serowa rolada foto
5
Na oprószonego fileta wykładamy warstwę pieczarek. Całość zwijamy.
Zwiniętą roladę ponownie wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Jeśli rolada zaczyna się rumienić w trakcie pieczenia przykrywamy ją folia spożywczą i dalej pieczemy.
Gotową roladę wyjmujemy. Podajemy pokrojoną na plasterki.
Krok 5 - Drobiowo - serowa rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.04.2017 10:45
jakie apetyczne danie
edytazaw89@wp 08.10.2016 21:30
Apetycznie wygląda
agnieszka214 10.04.2016 10:13
Też taka roladka robię jest pyszna
Stenka 28.11.2015 10:00
ładnie wygląda
JulkaTomeczek 29.08.2015 10:42
Wygląda przepysznie
goofy9 10.10.2014 14:10
muszę ją w końcu zrobić :) dzięki za sprawdzony przepis
pestka 31.07.2014 08:45
wspaniała propozycja
gusia1000 26.07.2014 11:30
Znakomita na imprezę.
Anna169Hosz 25.07.2014 16:49
Ciekawy przepis.
magdziorka6 25.07.2014 15:41
elegancka rolada
Bernadeta1 25.07.2014 14:51
Ale pysznie ta rolada wygląda
xjustynka89x 25.07.2014 11:32
super rolada, od dawna przymierzam się, żeby taką zrobić.
molanka 25.07.2014 10:44
bardzo lubię
engie23 25.07.2014 10:38
elegancko wygląda
Triss 25.07.2014 10:31
świetnie się prezentuje. :)
sylwia_sl 25.07.2014 10:30
bardzo estetycznie i smacznie - jak zawsze :)
Wiktoria29 25.07.2014 10:10
super fajny przepis
halina17 25.07.2014 10:01
Dobry przepis.
wyattearp 25.07.2014 09:56
ale super rolada
ice cubes 25.07.2014 09:56
z chęcią by się zjadło :)
Aleksandra/Olcia 25.07.2014 09:44
apetyczna roladka
Anna133 25.07.2014 08:17
a ja nigdy nie jadłam musze to wypróbować
Zdzisław 25.07.2014 08:16
pyszne danie podano dla mnie
Pietruszka 25.07.2014 08:15
wygląda bardzo fajnie
anemon 25.07.2014 06:48
Były czasy, kiedy ta rolada musiała być niemal na każdym przyjęciu. Teraz nieco zapomniana, przynajmniej u mnie w domu, a szkoda, bo jest bardzo smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak