Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
Kroki postępowania
BISZKOPT: Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem.
Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 29x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA RABARBAROWA: Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar. Gotować aż rabarbar się rozpadnie,
PRZEŁOŻENIE: Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem (u mnie herbatka owocowa),
i przykryć drugim plackiem, a potem docisnąć.
PIANKA: Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić, a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.