Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanoc: Przegrzebki z pomidorami, ziołami i solą starzoną w beczkach po winie Chardonnay

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

przegrzebki
16 szt.
oliwa
100 ml
czosnek
3 szt.
cebula
1 szt.
cebula czerwona
1 szt.
pomidorki koktajlowe
400 g
bazylia
1/2 pęczka
Sklep Prymat
kolendra
1/2 pęczka
orzeszki piniowe
2 łyżki
sok z cytryny
1/2 cytryny
olej roślinny
50 ml

do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat
cukier

do dekoracji

kiełki
krem balsamico

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Przegrzebki z pomidorami, ziołami i solą starzoną w beczkach po winie Chardonnay

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Do miski wlać oliwę, dodać pomidory, orzeszki pinii, sok z cytryny, zioła, podsmażoną cebulę z czosnkiem i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej przegrzebki, po jednej minucie z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie dodać marynowane pomidory z ziołami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie smażyć przez dwie minuty. Aromatyczne przegrzebki ułożyć na półmisku, skropić powstałym sosem, udekorować świeżymi kiełkami, skropić kilkoma kroplami ciemnego kremu balsamico i podawać z grzankami czosnkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 12.04.2014 20:46
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak