Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
400 g
mielony mak
380 g
cukier
190 g
masło
150 g
mleko
2,5 szkl
rodzynki
30 g
drożdże
20 g
cukier waniliowy
1 opak
Sklep Prymat
jajko
1 szt
żółtko jajek
1 szt
cukier puder
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Zrobić zaczyn. Rozetrzeć drożdże w misce z łyżeczką cukru, wlać 0,5 szklanki letniego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE
Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać mak, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki tłuszczu, cynamon.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego i ostudzić.
Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu, wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować dodać do zaczynu, mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem, sól.
Składniki wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą, pozostawić 2 centymetry brzegu. Za pomocą ściereczki, zwinąć makowiec, ułożyć na wyłożonym pergaminem natłuszczonej blasze. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody. Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 24.02.2012 16:53
mniam
gusia1000 14.03.2011 22:05
Pięknie Pani on wyszedł.
IlonaAlbertos 02.09.2010 14:24
Makowiec to jedno z tych ciast, które baaardzo lubię :)
Małgorzata113 02.08.2010 10:14
bardzo lubię zawijany makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak