Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista pizza z cukinią, salami i mozzarellą
Dolewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże podrosły.
Mąkę wsypujemy do miski, najlepiej drewnianej, dodajemy sól, gałkę muszkatołową i mieszamy razem.
Dolewamy pracujące drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.
Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją ilość krótko wyrabiamy i formujemy pizze - jedną dużą śr. ok. 34 cm. lub dwie średnie.
Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy lub passatę (nie koncentrat), sól, cukier, zioła, szczyptę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły.
Blaty pizzy smarujemy sosem pomidorowym i obkładamy salami, cienkimi plasterkami cukinii i kawałkami mozzarelli.
Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 15-20 minut.
Po upieczeniu pizze przybieramy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!