Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry. Posypać solą, odstawić na 15 minut.
Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki na winegret wlać do miseczki i dokładnie wymieszać (opcjonalnie winegret doprawić świeżo zmielonym pieprzem).
Bakłażana dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub kratce piekarnika z funkcją grillowania. Grillować z każdej strony, aż powstaną ciemne pręgi.
Ser pokroić w kostkę, usmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką lub z grillować na patelni grillowej (ser można delikatnie posmarować oliwą), smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Na talerzach lub półmisku ułożyć mieszankę sałat, ser, bakłażany. Całość posypać owocami granatu, orzeszkami piniowymi i miętą (opcjonalnie). Sałatkę polać sosem winegret. Podawać od razu.
Smacznego!