Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i podsmażanymi ziemniakami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała
1 szt
ziemniaki
10 dag
cebula
1 szt
mleko
1 szkl
woda
4 szkl
czosnek
2 ząbki
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
cukier
do smaku
zakwas na żurek
żytni szkl
jajko ugotowane na twardo
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i podsmażanymi ziemniakami

Zakwas żytni (przygotowany z 1 szkl. mąki żytniej razowej, 1 szkl. wody 2 ząbków czosnku, 2 kulek ziela angielskiego i liścia laurowego, kiszony przez 4 dni) i wodę wlewamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, usmażoną dorzucamy do garnka. Zakwas z wodą, kiełbaską i cebulą gotujemy doprawiając pieprzem i 2 ząbkami pokrojonego czosnku. W między czasie na patelni smażymy z odrobiną oleju, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, do czasu aż zmiękną i będą miały złoty kolor. Usmażone ziemniaki dorzucamy do żurku i dodajemy szkl. mleka. Zagotowujemy zupę, jeśli będzie zbyt kwaśna można załagodzić smak odrobiną cukru. Do każdej porcji zupy dodajemy po 1 ugotowanym, obranym jajku. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak