Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drobiowe zawijasy Eli z grilla

5.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szaszłyki z grilla? Czemu nie! Największą ich zaletą jest to, że możecie dowolnie skomponować składniki: pierś z kurczaka, papryka i cukinia to jedno z wielu, pysznych kombinacji. Polecam!

Składniki:

piersi z kurczaka
4 sztuki
olej roślinny
5 łyżek
sos sojowy
4 łyżki
sos sambal oelek
1-2 łyżki
Grill przyprawa ziołowa Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
cukinia
2 sztuki
cebula biała
2 sztuki
patyki do szaszłyków
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe zawijasy Eli z grilla

Klasyczne szaszłyki z grilla to zwykle różnorodne, pyszne składniki m.in. kurczak, papryka, cukinia, cebula nadziane na patyczki i usmażone na ruszcie. Ela ma nieco inny patent: drobiowe zawijasy!

Z mięsa kurczaka zróbcie długie i bardzo smakowite paski - węża, w którego ogon wstawicie wszystkie warzywne dodatki. Wypróbujcie ten sposób, a nie pożałujecie!

Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kurczaka pokroić na długie plastry grubości 1 cm.

Składniki marynaty ubić trzepaczką. Marynatą zalać kurczka, wymieszać, żeby cały był pokryty marynatą i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Paprykę i cebulę pokroić na kawałki 2x2 cm, cukinię na 2 cm pół krążki. Mięso wyjąć z marynaty.

Na każdego szaszłyka wziąć dwa patyki i nadziewać mięso w kształcie węża (jak na zdjęciu), w kieszonki z mięsa wkładając na przemian cebulę, cukinię i paprykę.

Szaszłyki piec na grillu przez około 30 minut, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą. Smacznego!

W tym przepisie drobiowe zawijasy z grilla zamarynowane są w pikantnym sosie sambal oelek. Można znaleźć go na półkach z azjatycką żywnością lub zastąpić innym pikantnym sosem: sriracha, albo po prostu pokrojonymi papryczkami chili. 

Pikantny smak piersi z kurczaka złagodzą dipy lub sosy takie jak np. tzatziki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 28.11.2012 21:01
Bardzo apetyczne jedzonko!
Pacia 26.03.2012 07:24
bardzo fajna przekąska -na grila latem będzie super przepis
Magdalena1110 07.05.2011 22:25
pyszne
agnieszka189 18.02.2011 13:28
bardzo ładne
Islanzadi 05.11.2010 15:02
Wyglądają niesamowicie i jestem przekonana, że równie dobrze smakują :)
iwona332 17.09.2010 22:59
super
elwal
elwal 02.08.2010 14:42
Też coś podobnego robię - może przyprawiam inaczej ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak