Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany
W garnuszku roztopić masło z cukrem i łyżką wody, zagotować, zmniejszyć ogień. Dodać masę serową i gotować na małym ogniu, często mieszając. Po około 5 minutach, rozprowadzić w miseczce mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem i wlać całość do rondelka, mieszając masę.
W czasie, gdy masa serowa w garnuszku podgrzewa się, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do masy serowej i podgrzewając, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę i zestawić rondelek z ognia.
Blaszkę wyścielić folią spożywczą, a spód wyłożyć pergaminem (papierem do pieczenia), ułożyć obok siebie herbatniki na spodzie i bokach, w razie potrzeby dociąć je do potrzebnej wielkości.
2/3 masy wylać na herbatniki, resztę masy wymieszać z kakao. Na masę białą wyłożyć obok siebie herbatniki i wylać ostrożnie masę ciemną, przykryć całość herbatnikami i wstawić do lodówki.
Przygotować polewę:
Roztopić w rondelku masło ze śmietaną i cukrem, dodać kakao i cały czas mieszając, podgrzewać około 10 minut. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta i posypać całość wiórkami kokosowymi.
Sernik przetrzymywać w lodówce przez przynajmniej jedną noc, by herbatniki zmiękły.