Sposób przygotowania

Mleko, cukier, masło i sól podgrzać, aż do rozpuszczenia masła. Ubić żółtka i dodać je do masy mleczono - maślano - cukrowej. Mąkę zmieszać z drożdżami, dodać 'mokre' składniki i wyrobić aż powstanie gładkie ciasto. Dać mu odpocząć 5-10 minut, dodać skórkę pomarańczową (nie odsączoną), wyrobić raz jeszcze (można podsypać odrobiną mąki, jeśli bardzo sie lepi) i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do wysypanej mąka keksówki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 35-40 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !