Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto dyniowe
Masło przełożyć do garnka i podgrzać, aż do rozpuszczenia. W trakcie dodać do garnka mleko, cukier oraz sól. W osobnej misce ubić żółtka i dodać je do rozpuszczonego masła.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mokre składniki, purée z dyni i wyrobić aż do powstania gładkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto pozostawić na 5-10 minut.
Następnie dodać skórkę pomarańczową. Ciasto ponownie wyrobić, a jeśli za bardzo lepi się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do wysypanej mąka keksówki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 35-40 minut.