Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowiec.
Kroki postępowania
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 większe szklanki cukru
1/2 łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1/2 łyżki octu
Pieczemy okrągły biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku oraz po trochu cukru. Cały czas ubiajmy. Następnie wlewamy cienkim strumykiem olej oraz dodajemy mąkę. Na końcu do masy wlewamy ocet oraz wsypujemy proszek do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem i pieczemy około 35 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na pół.
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
Z szklanki mleka przygotowujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy. Masę wykładmy na połowę biszkoptu.