Przepis i sposób przygotowania na: Piernik vesenki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Utworzy się dość rzadka masa.
Przygotowaną formę wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami.Pieczemy 40-45 minut Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Ja trzymałam godzinę,bo wydawał mi się niedopieczony i wyjęłam dopiero jak wbita wykałaczka po wyjęciu była sucha.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki .
Nakładamy polewę czekoladową (u mnie to najczęściej czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką) :