Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowany jabłecznik z migdałami
Z powyższych składników zagnieść gładkie cisato. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i cienko wysypać mąką. Spód i dno formy wylepić 2/3 ciasta. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.
Masa:
1,2kg jabłek,
7,5 dag cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
10 dag płatków migdałowych,
4 łyżki soku z cytryny,
1 jajko,
10 dag cukru pudru.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić połową soku z cytryny. Dusić 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek. Mieszając, gotować ok. 1 min. Lekko przestudzić, dodać połowę migdałów. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostałe ciasto ułożyć na wierz. Piec 30 min w temp. 200st, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze 30 min.
Pozostałe płatki zrumienić na suchej patelni. Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny na gładki lukier. Lukrem posmarować jabłecznik. Obsypać płatkami migdałów.