Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną
Ciasto naleśnikowe - przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski, a następnie rózgą lub mikserem mieszamy do połączenia.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy z obu stron.
Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Mięso myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta zmięknie odcedzamy. Ugotowane mięso wyciągamy z wody i studzimy. Następnie rozdrabniamy mikserem lub blenderem. Rozdrobnione łączymy z kapustą.
Cebulę obieramy i siekamy, czosnek zgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Gdy już się zarumienią dodajemy do mięsa z kapustą, mieszamy i doprawiamy całość do smaku.
Farsz kładziemy na naleśnik i zawijamy. Jajka rozbić i rozbełtać. Zawinięte krokiety przełożyć do jajka, później do bułki i położyć na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na rumiano.