Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z serem i łososiem
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Rozmrożony szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować po całej blasze, tak by utworzył się dość duży prostokąt. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia.
Posiekać koperek i wymieszać go z serkiem. Tak przygotowany serek rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek wykładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Kroić na plastry grubości 1,5 cm.