Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry
Kroki postępowania
Uszykować ok. 10 sztuk.
Przygotować farsz:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Dodać do niej pokrojone nóżki i kilka kapeluszy pieczarek. Posolić. Przesmażyć razem przez chwilkę.
Doprawić pieprzem ziołowym, papryką i solidną łyżeczką curry (nie obawiajmy się, że przyprawimy za mocno - gdy dodamy kaszkę kuskus, intensywność przypraw zmaleje).
Pieczarki puszczą nieco wody - to dobrze. Wsypujemy kaszkę kuskus i podlewamy jeszcze odrobiną wody lub bulionu (tak by jej poziom przewyższał nieco kuskus).
Do przestudzonej masy dodajemy jajko. Mieszamy masę.
Faszerujemy wydrążone wcześniej pieczarkowe kapelusze. A następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawą gyros.