Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy ze śmietaną
Sos beszamelowy ze śmietaną to moja wariacje, która jest alternatywą do klasycznego przepisu. Sos wychodzi nieco pikantny, a dodatek śmietany łagodzi nieco jego smak. Sos beszamelowy ze śmietaną wychodzi idealnie kremowy, ma bogatszy smak i ciekawą konsystencję. Dużo łatwiej też przygotować sos beszamelowy ze śmietaną, zamiast mleka. Niektóre wersje beszamelu mogą zacząć się ścinać lub gęstnieć zbyt szybko podczas gotowania. Dodanie śmietany może zapobiec temu, nadając elastyczność i zapobiegając spięciu się sosu.
Stopić tłuszcz, dodać mąkę, zasmażyć (nie rumieniąc!), rozprowadzić rosołem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać, ale nie gotować.
Sos używa się do zapiekania potraw jarskich, rybnych, mięsnych. Do sosu można dodać tylko połowę sera, resztę zaś użyć do posypania potrawy przed zapiekaniem.
Można dodać gałkę muszkatołową.