Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w plastrach
Duszona szynka wieprzowa, wcześniej zamarynowana w Przyprawie do mięs, ma wyrazisty smak i apetyczny kolor. To sposób na przygotowanie pysznego, tradycyjnego obiadu. Duszoną szynkę wieprzową możesz podać z dowolnymi dodatkami - ziemniaczkami, kopytkami czy kaszą.
Marynowanie mięsa:
1. Robimy marynatę do mięsa: Przyprawę do mięs mieszamy z 2 łyżkami oleju. Mieszamy.
2. Szynkę wieprzową kroimy w plastry, grubości ok. 1 cm. Mięso smarujemy marynatą i odstawiamy na minimum 60 min.
Duszenie mięsa:
3. Smażymy mięso z dwóch stron na złoty kolor na patelni. Zalewamy 2 szklankami gorącej i dusimy do miękkości.
4. Sos możemy zagęścić mąką. W tym celu nabierz sosu i wymieszaj z 1-2 łyżkami mąki. Dodaj na patelnię, zamieszaj całość.
5. Szynkę podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.