Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

WĄTROBA PO WŁOSKU

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątroba cielęca
50 dag
tłuszcz
6 łyżek
pieczarki
6 dag
cebula
rosół
1 szkl
przecier pomidorowy
1 łyżka
szynka chuda
5 dag
natka pietruszki
1 łyżeczka
tyrbulka
1 łyżka
mąka
2 łyżki
sól
do smkau
Sklep Prymat
pieprz
do smkau
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: WĄTROBA PO WŁOSKU

Przed przystąpieniem do smażenia wątroby przygotować sos. W rondlu w 2 łyżkach tłuszczu zrumienić lekko cebulę pokrojoną w plasterki, dodać drobno pokrojone pieczarki, przyprawić pieprzem i gałka muszkatołowa, podsmażyć mieszając, a gdy przestanie wydzielać się para, wlać do rondla rosół i dodać przecier pomidorowy. Zagotować i na słabym ogniu gotować powoli około 10 minut. Zaciągnąć sos łyżką maki, rozprowadzonej oddzielnie rosołem przy stałym mieszaniu, dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę, pietruszkę, trybulkę. Sos przechowywać w cieple nie gotować. Wątrobę oczyścić, zdjąć błonę pokroić w małe plastry, przyprawić każdy sola i pieprzem i otoczyć w łyżce maki. Na patelni stopić 4 łyżki tłuszczu i usmażyć plastry wątroby. Usmażoną wątrobę podawać z makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak