Przepis i sposób przygotowania na: Sernik brzoskwiniowy na zimno
Galaretke rozpuścić w 350 ml wrzątku, odstawić w chłodne miejsce, by trochę podtężała, ale nadal była płynna.
Żelatynę rozpuścić w 125ml wrzątku, lekko przestudzić.
200g brzoskwiń zmiksować, dodać do nich ser i dobrze zamieszać, po czym, cały czas mieszając stopniowo wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno. 3 połówki brzoskwiń pokroić w kostkę, dodać do serowej masy razem z bitą śmietaną, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Masę sernikową przełozyć do tortownicy na ciasteczkowy spód, pokroić pozostałe 3 połówki brzoskwiń w paseczki i poukładać na masie. Całość wstawić do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, delikatnie rozprowadzić na wierzchu galaretkę i znów wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.