Przepis i sposób przygotowania na: Grecki chlebek ze szpinakiem i fetą
W misce wymieszać mąkę z solą, wbić jajko, zrobić dołek i wlać rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, włozyc do miski nasmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekana drobno cebulę, zesmażyć na złoto. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać.
Umyty i osuszony szpinak włożyć na patelnię i dusić wszystko razem, mieszając, aż płyn prawie całkiem odparuje, na samym końcu dodać pieprz. Odstawić, by masa przestygła, kiedy tak się stanie wymieszać z pokruszonym serem feta.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek o długości około 1 metra, rozwałkować go na szerokość około 7cm. Rozłożyć równolegle farsz i bardzo dokładnie zakleić ciasto, tworząc rulon.
Bardzo delikatnie obrócić węża sklejeniem w dół i zacząć go zwijać w ślimaka, bardzo delikatnie przełozyć go na papier do pieczenia, nalezy uważać, aby nic się nie rozkleiło. Posmarować ślimaka mlekiem.
Wstawić blachę do piekarnika i piec całość 25-30 minut. Podawać od razu.