Przepis i sposób przygotowania na: Risotto w porach
Kroki postępowania
Drugi por należy pokroić w paseczki. Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni. Dodać pokrojony por,odrobinę ostrej papryczki i lekko poddusić/ok.5 min/. Do pora dodać ryż i smażyć/na wolnym ogniu/ jeszcze kilka minut, aż ryż wchłonie większość tłuszczu.
Podlewać nim stopniowo ryż /małą chochelką/, kontynuując mieszanie. Kiedy ryż wchłonie płyn należy dodać do niego kolejną porcję tak, by był delikatnie przykryty.
Po 15-18 min.risotto powinno być gotowe. Naczynie należy zdjąć z ognia , dodać do ryżu serek mascarpone,starty parmezan,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać/można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę/
Gorący ryż nałożyć do miseczek, przykryć liśćmi pora,które wystają poza miseczkę i pozostawić na kilka minut.