Przepis i sposób przygotowania na: Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym
Masa serowa: do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przygotowujemy żelatynę: wlewamy 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody i wsypujemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewamy żelatynę, miksujemy i dokładamy bitą śmietanę. Wszystko razem miksujemy na niskich obrotach. Gotową masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy: truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Kilka odkładamy na później do ozdobienia. Resztę truskawek wsypujemy do wysokiej miski i miksujemy blenderem lub po protu dokładnie rozgnieść, a następnie przecieramy przez sito i mieszamy razem z cukrem. Żelatynę przygotowujemy tak samo jak do masy serowej i dodajemy do musu. Po wymieszaniu mus wlewamy na masę serową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Sernik dekorujemy truskawkami i listkami świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.