Przepis i sposób przygotowania na: Białe szparagi z jajem sadzonym
1 pęczek szparagi białe (12szt)
1 mała łyżeczka cukru
1 mała łyżeczka soli
2 jajka surowe
2-3 szczypty koperek świeży (posiekany)
olej do smażenia
pieprz kolorowy wg.uznania
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieramy z łykowatej skórki za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku gotujemy wodę z cukrem i solą.Do wrzątku wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. W tym samym czasie gdy szparagi sie gotują robimy jaja sadzone.Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy na nią jajka.Posypujemy pieprzem i świeżym koperkiem.Smażymy do ścięcia się białka,żółtko ma być płynne. Następnie wyciagamy szparagi i układamy na talerzu a na nie kładziemy jajo sadzone. Podajemy np.jako dodatek do obiadu . . . Ja podałam z młodymi ziemniakami,surówką oraz bitkami w sosie....