Przepis i sposób przygotowania na: Musaka dla wegetarian
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w paski papryką.
Pomidorki lima wydrążyć. Miąższ zmiksować a mięsiste części wrzucić na gorący olej, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i obsmażyć.
Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż spęcznieje.
Odcisnąć sok z bakłażanów, potrzymać je chwile na ociekaczu aby obeschły a potem obsmażyć na oleju.
Układać na blasze albo w naczyniu żaroodpornym warstwy bakłażana, na to dać kuskus i polać zmiksowanym miąższem pomidorów, następnie papryka z cebulą, ponownie kuskus, bakłażan, obsmażone pomidorki i na koniec bakłażan. Każdą kolejną warstwę w trakcie układania solić, pieprzyć i posypywać odrobiną przyprawy do gyrosa lub do kuchni greckiej. Na koniec z masła, mąki i śmietanki zrobić sos typu beszamel, zalać potrawę i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200/210 stopni. Smacznego.