Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Racuszki owsiane

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane
25 dag
drożdże
2 dag
żółtko jajek
2-3 szt
margaryna
5 dag
mleko
1 szkl
cukier
3 łyżki
ocet
1 łyżka
sól
szczypta
Sklep Prymat
smalec
50 dag
cukier puder
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki owsiane

Płatki zemleć. Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru, 3 łyżkami mleka i łyżeczką mąki owsianej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn "ruszy" wlać go do mąki wraz z mlekiem i utartymi żółtkami. Wyrabiać łyżką, po 5 minutach dodać stopioną margarynę, ocet i szczyptę soli. Wyrabiać dalej, aż zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, smażyć na smalcu racuszki, początkowo pod przykryciem z obu stron. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak