Przepis i sposób przygotowania na: Tortille z otrąb
Pierwsze co robimy to mielimy otręby na mąkę. Możemy do tego użyć blendera albo młynka do kawy. Im bardziej mączna konsystencja tym lepiej, bo nie natkniemy się na grudki w gotowym placku. Dalej zero filozofii - dodajemy jajko, szczyptę soli i pół szklanki mleka. Konsystencja ciasta ma być podobna do naleśnikowego, więc ilość mleka może być większa lub mniejsza.
Na rozgrzaną, lekko posmarowaną olejem patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po patelni. Placka smażymy z obu stron przez około minutę z każdej strony, żeby placek nie spiekł się i żeby zawijał się z łatwością.
Nie trzeba go odsączać z tłuszczu, bo jest smażony na małej jego ilości, więc można od razu uzupełniać ulubionymi dodatkami i podawać. Bardzo syty obiad dla jednej większej lub dwóch malutkich osóbek :)