Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na blat, zrobić w niej dołek, wsypać sól.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Rozczyn drożdżowy wlać w środek mąki i wolno zarabiać (do środka) z coraz to większą ilością mąki, podlewając wodą.
Ciasto zagnieść i przez kilka minut intensywnie wyrabiać, aż stanie się sprężyste (ale miękkie) i jednolite.
Posypać mąką, nakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, nieco rozwałkować, rozpłaszczyć na szerokiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Oliwę połączyć z listkami rozmarynu (najlepiej utrzeć w moździerzu), posmarować nią ciasto, palcami powgniatać wiele otworów na całej powierzchni.
Posypać grubą solą i odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
Wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15-20 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    lubie:)
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów - każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    pyszne są te ciabatki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    natkapietruszki@op.pl

    uwielbiam ciabate z oliwą z oliwek, tak na cieplo:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !