Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta najprostsza
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Rozczyn drożdżowy wlać w środek mąki i wolno zarabiać (do środka) z coraz to większą ilością mąki, podlewając wodą.
Ciasto zagnieść i przez kilka minut intensywnie wyrabiać, aż stanie się sprężyste (ale miękkie) i jednolite.
Posypać mąką, nakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, nieco rozwałkować, rozpłaszczyć na szerokiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Oliwę połączyć z listkami rozmarynu (najlepiej utrzeć w moździerzu), posmarować nią ciasto, palcami powgniatać wiele otworów na całej powierzchni.
Posypać grubą solą i odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
Wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15-20 minut.