Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka
150 gram
cukier
150-200 gram
jaja
4 szt
mąka pszenna
150 gram
masło
250 gram
orzechy włoskie
150 gram
cukier wanilinowy
do smaku
proszek dopieczenia
szczypta
truskawki świeże
300 gram
galaretka truskawkowa
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,pozostawić do lekkiego przestudzenia. Masło zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać stopniowo miękką czekoladę. Miksując masę na delikatnych obrotach dodawać po jednym jajku ,a na koniec mąkę z proszkiem. Miksować krótko tylko do chwili połączenia się składników. Dodać grubo pokrojone orzechy ,lekko wymieszać .Gotową masę przełożyć do foremki prostokątnej /20/30cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.30 min. w temp.180 st.

Ciasto pozostawić do całkowitego schłodzenia. Przygotować galaretki rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody /ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała/. Truskawki umyć ,osuszyć obrać i poukładać na wierzchu wystudzonego ciasta. Owoce zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie wystarczająco twarda ciasto jest gotowe.Można podać z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabriela8 05.06.2012 21:30
Mmmmm, ale pysznie....
Agnieszka91 24.05.2012 10:47
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak