Przepis i sposób przygotowania na: Sos grecki
koncentrat pomidorowy (2-3łyżki ) olej 3 łyżki , 2 łyżki musztardy ,
sól , pieprz , papryka słodka , kilka kropel soku z cytryny ,
8- 10 kotletów sojowych
Marchew , seler i pietruszkę utrzeć na tarce o grubych oczkach , cebulę i pora drobno pokroić .
Wlać do naczynia żaroodpornego olej , następnie dodać wszystkie składniki ( oprócz kotletów ) wymieszać , przykryć przykrywą i zapiec w piekarniku ok. .35 min.
W tym czasie ugotować kotlety ( krótko ) w dobrze i ostro przyprawionym wywarze z warzyw .
Wyjąć z wody odcisnąć .
Sos warzywny po upieczeniu nakładać warstwami do słoja ,przekładając warstwy kotletami ( na spodzie i na górze powinien być sos ). Wstawić do lodówki by połączyć smaki . Można podawać na zimno i gorąco z pieczywem .