Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek na zimno - miętowy z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić w spore kawałki i zalać gorącą wodą.
Gotować do miękkkości, odcedzić, a w kompocie rozpuścić drugą galaretkę jabłkowo miętową.
Jabłka wyłożyć do szerokiego naczynia (równą warstwą) i zalać rozpuszczoną galaretką.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę z żelatyną (odstawioną do spęcznienia) rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Serek śmietankowy zmiksować z cukrem pudrem, a następnie wlać rozpuszczoną galaretkę z żelatyną.
Szybko wymieszać mikserem lub łyżką.
Wylać masę sernikową na stężałą galaretkę z jabłkami.
Wstawić do lodówki do zupełnego zastygnięcia - najlepiej na całą noc.