Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pieguski z orzechami
Dodać do niej kolejno wymienione skladniki, ale na samym końcu wyłuskane orzechy włoskie pokrojone na czastki, chyba że ktoś woli to większe kawałki, czekolade zas pokrojoną w mniejsza kosteczkę. dokładnie mieszać tak aby miały postać jednolitą. Masa może być troszkę rzadka ( to nic), jeżeli komuś to aż tak bardzo przeszkadzało może dodać 3 zamiast 2,5 szklanki mąki.
NA blachę posmarowaną oleją należy za pomocą łyżeczki wykładać ciasto (tak by masa była wysoka, nie rozlana- ciasteczka jeszcze urosną)- czasem osobom które robią pierwszy raz łączą się ciasteczka w jedno dlatego nie należy ich zbyt gęsto koło siebie kłaść.
Następnie nastawiamy ciasteczka w piekarniku w temp. około 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut , zresztą każdy zauważy jak już będą gotowe, dlatego należy je sprawdzać podczas pieczenia.
Robi się je bardzo szybko.