Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA PO PEKIŃSKU
Kroki postępowania
Odczekać 4 godziny i nasmarować kaczkę miodem wymieszanym z sosem sojowym, odczekać około godziny i ponownie nasmarować.
Poczekać 3 godziny, aż wyschnie.
Można ewentualnie zostawić kaczkę na całą noc.
Kaczki nie kłaść bezpośrednio na blasze- znajdujący się tam tłuszcz uniemożliwiłby zarumienienie się skórki od spodu.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia
Kaczkę piec 20 minut w 190 stopniach
60 minut w 160 stopniach
20 minut w 200 stopniach
Kroimy również cebulkę na kawałki o długości 5 cm,. a potem porozcinamy wzdłuż na wąskie paski.
Ogórek kroimy na kawałki o wymiarach 2cmX 5 cm (ze skórką) a potem nacinamy na węższe paski.
Papryczkę kroimy na cieniutkie paski.
Wszystko układamy na półmisku
Na placku mandaryńskim smarujemy cienki pasek sosu śliwkowego
Gwarantuję że każdemu będzie smakowało. Kaczka jest po prostu nieziemska a sos śliwkowy idealnie pasuje.
PS do kaczuszki robię również sos czosnkowy,który można znaleźć w moich przepisach