Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z rozczynem drożdży, solą i cukrem i szafranem. Wsypać do dużej miski. Następnie dodać roztrzepane: żółtka i jajko, mleko, aromat cytrynowy i roztopione masło. Wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać migdały i rodzynki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze raz. Formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto do ok. 1/3 wysokości. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wyrośnie po brzegi foremek. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut. Po wyjęciu przestudzić 15 minut nie wyjmując w foremki.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    tom

    śliczna :)
  • 1
    img_0407
    Opublikowano

    Katarzyna87

    Ładna.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kasiek

    super są takie mini babezki, a jakie podzielne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !