Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z cytryn
Konfitura z cytryn jest dość słodka, bo owoce są gotowane w syropie. To raczej słodki, aromatyczny dodatek do herbaty lub deserów.
1. Cytryny dobrze umyć, najlepiej wyczyścić szczoteczką (ja używam szczoteczki do zębów ;)) włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby całe były pod wodą i zostawić na 24 godz. po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy 30 min. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odstawiamy na 24 godz.
2. Po tak długim czekaniu cytryny odcedzamy, suszymy i kroimy w drobną kostkę (razem ze skórką). Z 1 litra wody i cukru robimy syrop, wodę gotujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Do syropu dodajemy pokrojone cytrynki i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając aby cytryny nie przywarły. Gotowanie kończymy jak cytryny staną się przeźroczyste i miękkie. Przekładamy do słoiczków i stawiamy wieczkiem do dołu.
Konfitura idealna do herbaty, u mnie w domu wszyscy ją uwielbiają, nawet mama, która nigdy nie pije herbaty ze świeżą cytryną :)