Przepis i sposób przygotowania na: deser tofu na zimno pomarańczowo kakaowy
Proporcje na formę okrągłą o średnicy 24 cm.
Spód: Płatki orkiszowe rozdrobniłam w malakserze, dodałam cukier waniliowy, roztopione masło i żółtko i wyrobiłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa tofu: Użyłam kremowego tofu własnej roboty. W misce zmieszałam tofu, cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody. Masę podzieliłam na 2 części. Do jednej dodałam syrop pomarańczowy, aromat pomarańczowy (kilka kropel), mleko sojowe w ilości 50 ml, kurkumę i zmiksowałam na gładką masę. Przelałam o formy. Do drugiej części dodałam kakao, 200 ml mleka sojowego i w kilku miejscach dodałam do formy. Zakręciłam spiralnym ruchem łyżką, by stworzyć wzór z obu mas. Formę z deserem odstawiłam w chłodne miejsce o ścięcia.
Gotowe, smacznego :)
Zamiast tofu można użyć serek homogenizowany lub twarogowy do sernika i mleko krowie zamiast mleka sojowego :)