Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne mięsiwo
4 jajka ugotowane na twardo
musztarda sarepska Prymat
bazylia otarta Prymat
sól ziołowa
pieprz czarny Prymat
garść rodzynek sułtańskich
100 g żółtego sera np .gouda
125 ml wina białego wytrawnego
olej do smażenia
3 liście laurowe Prymat
4 ziarna ziela angielskiego
wykałaczki
Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem.
Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Układamy kotlety obok siebie i smarujemy każdy musztardą.
Wychodzi około 1 łyżeczki na każde mięso.
Posypujemy sporą ilością bazylii.
Układamy w niewielkiej odległości od siebie rodzynki.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek.
Kroimy nożem na małe kawałki.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy jajka ze serem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nakładamy po porcji farszu na każdy kawałek mięsa.
Zwijamy w rulon, spinamy wykałaczkami tak by z jednej strony można było uzupełnić farsz.
Dokładamy farszu wg.potrzeby i spinamy także to miejsce.
Obsmażamy gotowe zawiniątka na rozgrzanym oleju. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe.Smażymy dokładnie z obu stron, po około 10 -15 minutach dolewamy wino i dusimy około 5-10 minut. Najlepiej obsmażać i dusić przykryte pokrywką by za szybko płyn nieodparował.