Przepis i sposób przygotowania na: Smaczna Karpatka
CIASTO:
Pół kostki margaryny i 1 szklanka wody zagotować. Dodać 1 szklankę mąki. Wymieszać na ogniu, odstawić i wystudzić. Dodać 5 całych jajek, łyżeczkę proszku i wymieszać. Podzielić na 2 części, rozłożyć ciasto łyżka na papierze i upiec 2 blaty. Piec w 200 stopniach, ok. 20-25 minut.
KREM:
Z 0,5 litra mleka odlać trochę, wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej, dodać cukier z wanilią. Resztę mleka zagotować i ugotować z tego budyń, wystudzić. Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodając ostudzony budyń.
Blat ciasta posmarować kremem i przykryć drugim blatem. Prze podaniem można osypać cukrem pudrem.