Przepis i sposób przygotowania na: pizza z bakłażanem na cienkim i chrupiącym chlebowym spodzie
Kroki postępowania
Składniki podałam na 2 pizze o średnicy około 24 cm. Ja robiłam z połowy proporcji na jedną pizzę.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam otręby, sól, przyprawę do pizzy, oliwę i zakwas. Dodając trochę ciepłej wody zagniotłam elastyczne ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach rozwałkowałam na okrągły placek i przełożyłam na papier do pieczenia na blachę.
Bakłażan pokroiłam w plasterki (cienkie 2-3mm). Posoliłam i odstawiłam na 10 min, aż puściły sok. Opłukałam i osuszyłam. Cebulę też pokroiłam w talarki. Na patelni podsmażyłam bakłażana i cebulę z odrobiną soli, potem dolałam wodę i chwilę poddusiłam. Odłożyłam na bok.
Sos. Koncentrat rozmieszałam z octem, oliwą, solą i pokrojonym czosnkiem.
Rozwałkowane ciasto chlebowe posmarowałam sosem pomidorowym, następnie ułożyłam bakłażana w plasterkach, cebulę i startą mozzarellę (używam light, bo zwykła puszcza za dużo tłuszczu podczas pieczenia). Całość posypałam obficie przyprawą do pizzy.
Wstawiłam do piekarnika na środkową półkę i piekłam około 10 minut w temperaturze 180 stopni na dolnej i górnej grzałce jednocześnie.