Przepis i sposób przygotowania na: Kurki duszone w sosie koperkowym
i opłukanych pokroić na części . Dusić na małym ogniu na oleju z dodatkiem
2 łyżek wody ( uwaga nie można ich zbyt mocno podsmażyć bo stwardnieją ),
po pewnym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i krótko dusić .
Następnie dodać drobno posiekany pęczek koperku i szczypior oraz
posiekany czosnek ( 2 ząbki) , oprószyć 2 łyżkami mąki przyprawić solą,
pieprzem, papryką słodką, dolać odpowiednią ilość wody .
Sos powinien być dość gęsty . Gotować 3-5 minut.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub z pieczywem .
Mając inne świeże grzyby ( oczywiście jadalne hi, hi np. borowiki , kozaki, podgrzybki )
możemy z nich zrobić podobny sos , wcześniej je odgotowując co najmniej w dwóch wodach ,
łącznie ok. godziny.
Następnie postępować jak wyżej .
By grzyby nie czarniały ( kozaki , zajączki – podgrzybki ) w czasie gotowania
do pierwszej wody należy dodać łyżkę octu.