Przepis i sposób przygotowania na: Penne alla vodka
Penne alla vodka łączy w sobie kuchnię włoską i... amerykańską. Przepis pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i powstał w latach 70-tych XX wieku. To jedna wersja pochodzenia tej receptury. Druga mówi o tym, że danie pochodzi z Włoch i powstało w latach 80-tych XX wieku, jako symbol przyjaźni polsko-radzieckiej. Makron penne łączy się z sosem z pomidorów, polską wódką, czosnkiem, parmezanem. Sos najlepiej zrobić ze świeżych pomidorów, ale poza sezonem może to być trudne, dlatego sięgnij po sprawdzone pomidory w puszcze lub ze słoika.
Kroki postępowania
Makaron gotujemy na półtwardo (al dente).
Na roztopionym maśle podsmażamy posiekany czosnek.
Dorzucamy szynkę pokrojoną w paski i smażymy przez 2 minuty.
Dolewamy śmietanę, mieszamy.
Po minucie dolewamy wódkę, chwilkę smażymy, zdejmujemy z ognia.
Dorzucamy odcedzony makaron, mieszamy.
Dosypujemy parmezan i podajemy od razu po dokładnym wymieszaniu.