Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z karczochami i anchois
Z mąki usypujemy kopiec. Widelcem robimy wgłębienie w środku, dodajemy szczyptę soli, olej odrobinę rozpuszczonych drożdży i zaczynamy mieszać. Porcjami dodajemy coraz więcej drożdży (później wody) i zagarniamy coraz więcej mąki. Zagniatamy ciasto aż będzie miękkie i o jednolitej konsystencji. (dodajemy tyle wody ile ciasto będzie potrzebowało, nie powinno być zbyt twarde).
Formujemy kulę lub dzielimy na mniejsze części, przekładamy do miski (nie metalowej), przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie rozciągamy ciasto na blaszce wysmarowanej olejem formując cienki placek.
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, bazylia, oregano) i smarujemy nim ciasto.
Na cieście układamy kawałki karczochów, przesmażone wcześniej pieczarki (surowe puszczą wodę podczas pieczenia czego raczej należy uniknąć), oliwki oraz fileciki anchois.
Całość posypujemy startym żółtym serem oraz kawałkami mozzarelli, posypujemy oregano i bazylią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15-20 minut.