Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z marmoladą - tanio i szybko
Rogaliki można przygotować z kilku rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego i francuskiego. To kruche robi się na bazie mąki, masła, cukru i śmietany, które sprawiają, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Rogaliki można nadziać dowolnymi dodatkami, ale najlepiej sprawdzi się tutaj konfitura oraz kawałki czekolady. W opisie przepisu na kruche rogaliki, znajdziecie instrukcję, jak właściwie pokroić i nadać kształt rogalikom.
Kroki postępowania
Mąkę, śmietanę, masło oraz cukier zagniatamy, aby powstało ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny (im dłużej, tym lepiej). Ja często wkładam do zamrażalnika na 30 minut.
Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na cienki placek, wycinamy trójkąciki. Na środek kładziemy łyżeczką marmoladę.
Zawijamy od szerszej strony do środka. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.