Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grochowa mazowiecka

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch
1/2 szklanki
boczek wędzony
150 g
kiełbasa wędzona
200 g
włoszczyzna
1 sztuka
ziemniaki
500 g
czosnek
3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 ziarna
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grochowa mazowiecka

Kroki postępowania

1
Groch płuczemy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 1 - Grochowa mazowiecka foto
2
Warzywa obieramy, kroimy na cząstki i wrzucamy do garnka , zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy boczek, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 45 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki się ugotują wyjmujemy warzywa oraz boczek.
Krok 2 - Grochowa mazowiecka foto
3
Boczek kroimy na kawałki i przesmażamy z cebulką i czosnkiem na patelni. Następnie dodajemy do garnka z wywarem, przesmażony boczek, warzywa które chcemy, groch i kiełbasę pokrojona w kostkę. Zagotowujemy wszystko razem. Posypujemy majerankiem.
Krok 3 - Grochowa mazowiecka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak