Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gotowany Pstrąg w Czerwonej Galaretce

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg sprawiony
1 duży
cebula
1 szt
jajko
1 szt
żółtko jajek
1 szt
natka pietruszki
1 pęczek
masło
1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
bułka czerstwa
1 szt
mleko
1 szklanka
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
marchew
2 szt
seler
1 mały kawałek
pietruszka
1 korzeń
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 listki
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 kulki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowany Pstrąg w Czerwonej Galaretce

dalszy ciąg składników na wywar:
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łeb i kręgosłup z pstrąga
2 litry wody
dodatkowo:
1 białko
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki soku z buraków czerwonych
koperek do dekoracji
cytryna do dekoracji

wykonanie:
Do garnka wlać wodę,dodać obrane warzywa ,kręgosłup ,łeb ryby, przyprawy .Gotujący się wywar posolić, dodać kucharka i gotować ok. pół godziny. Ze sprawionej,oczyszczonej ryby wyjąć mięso (,kręgosłup i łeb odkroić i dodać do ugotowania wywaru). Skóra musi być w całości nie podziurawiona ,ponieważ będzie nam potrzebna.Mięso ryby,pokrojoną cebulę przepuścić przez maszynkę ,dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.Żółtka utrzeć z masłem i wymieszać z mięsem ryby.Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą,pieprzem , gałką muszkatołową . Masę wymieszać z ubitym na sztywno białkiem i wypełnić nią skórę ryby.Rozcięcie na brzuchu i od głowy zaszyć.Rybę włożyć do gotującego się wywaru i gotować ok. godzinę czasu na bardzo malutkim ogniu. Rybkę wyjąć ,ostudzić i ułożyć na udekorowanym dowolnie półmisku. Wywar przecedzić ,chwilę gotować z białkiem,potem jeszcze raz przecedzić i wlać sok z buraków.Dodać żelatynę,dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do stężenia (ale nie całkowitego). Ugotowanego pstrąga polać gęstą galaretką i wstawić do lodówki ,aby całkowicie stężała .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 03.07.2012 09:10
oryginalne wykonanie
Anna169Hosz 28.05.2012 09:25
Robi wrażenie.
Anulka75
Anulka75 21.03.2012 19:50
super podane
Łukasz15 14.03.2012 09:45
pycha
smakowita 11.03.2012 15:12
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak