Przygotować ciasto drożdżowe na spód zapiekanki: wykonać rozczyn, do miseczki wsypać cukier, mąkę, następnie dodać drożdże rozkruszone, olej, sól i letnie mleko, delikatnie mieszamy składniki, przekrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość - około 2 razy. Pomidory myjemy dokładnie, następnie sparzamy je i ściągamy skórkę, kroimy w plasterki. Fasolkę szparagową młodą przebieramy, obcinamy końce, kroimy na małe kawałeczki i obgotowujemy al dente. Następnie ciasto drożdżowe wykładamy do natłuszczonego naczynia przeznaczonego do pieczenia i dokładnie i równomiernie rozkładamy w formie. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach, nakładamy pokrojone w plastry pomidory, oraz wykładamy fasolkę szparagową. Następnie wkładamy zapiekankę do piekarnika do temp. 160 stopni C na około 30 minut.