Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Serniczki na zimno z likierem kahlua

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone
500 g
esencja waniliowa
4 łyzki
cukier
4 łyżki
likier kahlua
100 ml
miód
4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
6 łyżeczek
Sklep Prymat
woda
2 łyżki
mleko
2 łyżki
wino białe
400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki na zimno z likierem kahlua

Wino wymieszać z likierem i miodem, zagotować. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Wino zestawić z gazu, dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. 4 miseczki wypłukać zimną wodą, wlać równe porcje wina z likierem, zostawić do stężenia.
Kiedy galaretka już stężeje mascarpone wymieszać z cukrem i esencją waniliową. Pozostałą żelatynę rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać do masy z mascarpone i bardzo dokładnie wymieszać. Masę wylać na galaretkę. Zostawić do stężenia na cała noc.
Przed podaniem miseczki zanurzyć krótko w gorącej wodzie, wyjąc deser na talerzyki, można udekorować bitą śmietaną, chociaż sam w sobie jest dosyć słodki.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina46 28.11.2012 14:51
super :)
caralajna 26.03.2012 09:00
rewelacja, elegancko podany deser i do tego smaczny :)
Fiffi 12.03.2012 23:43
przepyszne
Beata31 04.03.2012 14:43
wyglądaja smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak