Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami i wędliną

5.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domową, puszystą pizzę w polskim stylu z dodatkiem pieczarek i ulubionej wędliny. Najlepiej smakuje posypana dużą ilością sera. 

Składniki:

mąka
350 gramów
drożdże
50 gramów
woda letnia
200 mililitrów
olej
2 łyżki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
0.5 łyżeczki
pieczarki
500 gramów
masło do smażenia pieczarek
1 łyżka
wędlina
200 gramów
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ketchup
100 mililitrów
ser żółty
200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami i wędliną

1. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać w wodzie z cukrem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

2. Po wyrośnięciu rozczyn dodać do mąki, dodać sól i olej. Wyrobić ciasto (można to wykonać w robocie kuchennym).

3. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić do wyrośnięcia.

4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut - tak, by wierzch był lekko rumiany. W międzyczasie usmażyć pieczarki. 

5. Wyjąć z pieca, polać sosem do pizzy lub ketchupem, ułożyć wędliny w plasterkach, usmażone pieczarki posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na cieście. Całość posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec przez 10-15 minut. Pokroić na kawałki i podawać polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak