Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka z grilla
Najczęściej przyrządzamy faszerowane papryki w garnku lub piekarniku. Tu przepis na faszerowane papryki z grilla z nadzieniem z mięsa mielonego i ryżu. Farsz doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dzięki pieczeniu na ruszcie, papryki mają dymny smak charakterystyczny dla dań z grilla - pod warunkiem, że używamy węgla drzewnego.
1. Ryż przysmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem na rumiano. Wkładamy do miseczki, dodajemy mielone mięsko, posiekany w kostkę pomidor, natkę i trochę tarkowanego sera. Doprawiamy.
2. Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej wydrążone i przekrojone na pół papryki. Zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na słabym ogniu ok. 20 min.
3. Po tym czasie odwijamy folię i sypiemy na wierzch jeszcze trochę sera, czekamy aż się rozpuści i zdejmujemy papryki z grilla.